להחליט מתוך תקווה: כשהפחד מפנה מקום להזדמנות

Don't ever make decisions based on fear"

Make decisions based on hope and possibility

Make decisions based on what should happen, not what shouldn't"

(Michelle Obama)

המשפט נלקח מספר "Becoming" שנכתב ע"י מישל אובמה. הוא מדבר על קבלת החלטות מתוך אמונה, אפשרויות וחתירה לרצוי ולא מתוך פחד, חששות ומגבלות.

אני מאוד אוהבת את המשפט הזה ולפני כמה שנים אימצתי אותו כדרך חיים. לרב הוא נותן לי כנפיים, ולעיתים משמש כנחמה, בכך שמזכיר לי למה בכלל הכנסתי את עצמי להרפתקה כזו או אחרת, למה בחרתי ללכת בשביל לא משורטט אל עבר מקום שנמצא בראש שלי.

בבסיס המשפט האצילי הזה עומדת הסוגייה של פחד על כל גווניו. פחד מהצלחה, מכישלון, ממה יגידו, ממה לא יגידו ועוד. המשותף, לכל הפחדים, הוא פחד משינוי, מהפרת הסטטוס קוו המוכר והידוע.
הרגש של פחד קיים משחר הימים ולפעמים הוא אפילו מועיל והכרחי. התפקיד החיובי שלו בחיינו הופך את הפחד לחמקמק כי הוא לובש צורה של ידיד נאמן ואנחנו אוחזים בו בחוזקה, הרי הוא שומר עלינו ונותן לנו בטחון. ההיבט ההרסני שלו מתגלה כאשר הוא מתמקם במרכז קבלת ההחלטות ותופס את עמדת הפיקוד כי אז הוא מצמצם אותנו, מסרס הזדמנויות וצמיחה ומעודד קיפאון ודעיכה.
פחד משינוי, מהלא נודע, זו סוגייה מאוד מעניינת שמעסיקה ארגונים ואנשים, ולכן גם נחקרת.

אפרט כאן מספר גישות בנושא.

הגישה הפסיכולוגית מדברת על שני סוגי מיינדסט "Fixed Mindset" מול "Growth Mindset". פחד משינוי או כישלון נובע לרוב מ-"Fixed Mindset" – כאן מככבת המחשבה שאנחנו מוגבלים ושעלינו להימנע ממצבים שבהם אנו עלולים להיכשל. בשטח זה נשמע כמו: "ככה אני רגיל", "ככה זה עובד פה שנים", "אצלינו זה בלתי אפשרי" ועוד.
לעומת זאת, ה-"Growth Mindset" מאפשר לנו לראות בכל כישלון או פחד הזדמנות ללמוד, לצמוח ולהשתפר. כשמאמצים גישה של התפתחות, הפחד הופך לפחות משתק ויותר מכוון ללמידה וצמיחה.

הגישה הפילוסופית מדברת על כך שהפחד מהלא נודע ומהמוות הוא חלק מהותי מהקיום האנושי. הפחד מעורר בנו מודעות להיותנו סופיים, ומזמין אותנו לבחור בחיים בעלי משמעות. לפי גישה זו, הבחירה לפעול מתוך תקווה ואמונה במה שיכול לקרות, ולא מתוך הפחד, היא בחירה בסיסית שמעצבת את משמעות חיינו. נשמע כמו המשפט של מישל אובמה.

הגישה התרבותית ועקרון ה .Kaizen – בתרבות היפנית, כישלון אינו נתפס כהוכחה לחוסר יכולת, אלא כהזדמנות להשתפר. עקרון ה "Kaizen" (שיפור מתמיד) מבוסס על הרעיון שכישלון ופחד אינם עוצרים את התהליך, אלא הם חלק ממנו. גישה זו מעודדת לפעול מתוך שאיפה מתמדת לשיפור, גם אם הדבר כרוך בכישלונות או חששות.

ביטוי בארגון ובניהול: ארגונים חדשניים וחזקים הם אלו המעודדים את העובדים לקחת סיכונים מחושבים, לא נרתעים ממכשולים ואי הצלחה זמנית, ממשיכים לחפש את השביל ותוך כדי דואגים ללמוד ולהשתכלל. התנועה הזו כבר תביא לשינוי חיובי. לצד ניהול סיכונים הם מקבלים החלטות מבוססות חזון והשראה, כי זו היא קרקע פורייה לחשיבה רעננה, לצמיחה ולהנאה.

ביטוי בחיים האישיים: פחד מצמצם ועלול לשתק בהחלטות רבות. האם לשנות קריירה? האם לצאת להרפתקה חדשה? או אפילו האם ואיך להתמודד עם מערכות יחסים? פחד מקטין את שדה הראיה ואת מנעד האפשרויות, ועל אף שאין ערבויות לתוצאה מסוימת, חיים מתוך תקווה ואמונה במה שיכול להיות, הם החיים מלאים ומשחררים יותר וזו ממש חוויה של חופש.
אי אפשר ולא צריך להיפרד מהפחד אבל בכל פעם שמופיע כדאי להבין באיזה תפקיד הוא עכשיו. האם הגנתו נחוצה או שהוא סתם משתק ו"משחק לנו בראש". האבחנה הזו תעזור לשים את הפחד בפרופורציה הראויה ולהתמודד איתו בצורה נינוחה ויעילה יותר.

והינה תרגיל להתבוננות ופעולה בצעדים קטנים
שאלות להתבוננות פנימית:
• מה הפחדים שמנהלים אותי היום? האם הם מגנים עלי או מגבילים אותי?
• אילו החלטות בחיי היו שונות אילו בחרתי לפעול מתוך תקווה ולא מתוך פחד?
• מה אני רוצה להגשים? ומה אני מוכן לעשות כדי להתקדם למרות הפחדים?
• מה הייתי עושה אם לא הייתי מפחד מהכישלון?

תרגיל מעשי:
1. כתבו רשימה של שלושה פחדים שמשפיעים על קבלת ההחלטות שלכם (בארגון או בחיים האישיים).
2. לצד כל אחד מהם, כתבו מהן ההזדמנויות או האפשרויות שיכולות להתממש אם תתמודדו עם הפחד הזה ותפעלו מתוך תקווה.
3. בחרו פחד אחד מהרשימה (משהו קטן) ונסו לפעול בניגוד לו – במקום לחשוב על מה שעלול להשתבש, התמקדו במה שאפשר להשיג.

אז, על איזה פחד אתם מוכנים לוותר כדי להתקרב לעבר מה שחשוב לכם?

 

אינה פריד – יועץ ארגוני. ליווי מנהלים. אימון למצוינות